WARD RUYSLINCK LEEGSTAANDE HUIZEN
Vandaag het verhaal 'Leegstaande huizen' gelezen uit de gelijknamige bundel van Ward Ruyslinck. Ik heb lang geleden vele van zijn boeken gelezen. Dit verhaal was een hernieuwde kennismaking.
Het gaat over een paar straatschoffies die leegstaande huizen 'bezoeken' en daar van alles tegenkomen 'boeiende sporen van een bespogen bestaan'. Een boeiend en nog zeer goed leesbaar verhaal in bloemrijke taal. Soms een beetje wijdlopig, maar observaties als "Hij zag zo bleek als een winterzin en had een mispelbruine pelerinejas aan die dauwachtig glinsterde van de regen .. met een weemoedige blik van een eland" maken veel goed. De jongens ontmoeten in een van die huizen de vorige bewoner die hen een gruwelijk verhaal vertelt. De schrijver laat in het grotendeels midden of het verhaal van de man op werkelijkheid berust. Een verhaal over eenzaamheid en vervreemding.
"In leegstaande huizen wordt over 't algemeen niet gelachen,'
Ik ben benieuwd naar de anDere verhalen uit de bundel.
BIOGRAFIE
In het voorjaar van 2020 verschijnt van Frits de Vries, Ward Ruyslinck, Dubbellevens
"Ward Ruyslinck (1929-2014) was een zeer populaire schrijver in het Nederlandse taalgebied en een van de meest gelezen en best verkopende auteurs van zijn tijd. Menigeen heeft in de vorige eeuw op school Wierook en tranen of een ander boek van zijn hand moeten lezen. Hij was een maatschappelijk geëngageerde schrijver, die misstanden op het gebied van de leefomgeving, dierenmishandeling en bureaucratie in de maatschappij kritiseerde. Deze historische figuur van het Nederlands taalgebied krijgt met een biografie een plaats in ons gezamenlijk geheugen."
WEBSITE OVER WARD RUYSLINCK
Zie:
Er is momenteel een crowdfundingsactie gaande voor een gebonden uitgave van deze biografie.
THEMATIEK
Bron: Wikipedia:
"Ruyslinck verweeft in zijn hele werk maatschappijkritiek en hoop op een betere tijd doordat hij zijn puberteit doormaakte tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij stelt zich vragen bij de grote onderdrukkende systemen als het kapitalisme, de (katholieke) godsdienst en de staat met zijn militaire apparaat. Toch wordt die kritiek omzichtig, soms sentimenteel, soms pathetisch geuit. Daardoor komt zijn stijl in de 21e eeuw wat bombastisch over, terwijl zijn vragen actueel blijven.
Lees hier zijn biografie en bibliografie.